Mutarea bebelușului din patul părinților în propriul pătuț este un pas important în dezvoltarea copilului, la fel de important fiind și momentul tranziției. În acest articol, vom discuta despre momentul optim pentru a muta bebelușul din patul părinților în propriul pătuț și câteva sfaturi pentru a face această tranziție cât mai lină posibil.
Când ar trebui să mutăm bebelușul din patul părinților în propriul pătuț?
Este important să ținem cont de faptul că fiecare copil este diferit și că nu există un moment potrivit universal pentru a muta bebelușul din patul părinților în pătuțul lui. Cu toate acestea, medicii recomandă ca micuțul să fie mutat în propriul pătuț în perioada 6-8 luni. Acesta este momentul în care bebelușul începe să doarmă mai bine și mai multe ore, ceea ce înseamnă că nu va mai fi nevoie să-l hrănim la fiecare câteva ore.
Cum putem face această tranziție mai ușoară?
Înainte de a muta bebelușul în propriul pătuț, este important să pregătiți camera copilului și să vă asigurați că acesta este un spațiu sigur și confortabil. În plus, există câteva sfaturi care vă pot ajuta să faceți această tranziție cât mai lină posibil:
- Plasează pătuțul în camera părinților și lasă bebelușul să se obișnuiască cu noul său spațiu de somn;
- Încearcă să faci tranziția într-un moment în care bebelușul este sănătos și fericit, și nu este suprasolicitat sau stresat;
- Păstrează o rutină stabilă de somn și asigură-te că bebelușul este bine hrănit înainte de culcare;
- Menține o temperatură confortabilă în cameră pentru o noapte liniștită.
Faceți tranziția treptat
Începe cu somnul în pătuțul lui în timpul zilei sau pentru o parte din noapte, în timp ce în restul timpului doarme în patul părinților. În timp, poți crește treptat timpul pe care îl petrece în pătuțul lui până când este gata să doarmă acolo pe tot parcursul nopții.
Fiți răbdători
Este important să fii răbdătoare în timpul acestei tranziții și să nu te aștepți ca totul să meargă perfect încă de la început. Este posibil ca bebelușul să se trezească mai des în primele nopți sau să aibă nevoie de mai multă atenție și confort decât obișnuia să aibă.
De asemenea, ar fi util să ai o lumină de veghe în apropiere pentru a te ajuta să verifici bebelușul în timpul nopții. Lampa de veghe emite o lumină slabă, dar suficientă pentru a vedea în întuneric, fără a deranja somnul micuțului.
Citește și: 5 sfaturi pentru alegerea unei lămpi de veghe pentru copilul tău