Co-sleeping cu bebelușul: avantaje și dezavantaje

Co-sleeping cu bebelușul: avantaje și dezavantaje

Cel mai probabil că nu există părinți care să nu se fi întrebat măcar o dată dacă ar trebui să doarmă împreună cu bebelușul sau să îl lase pe acesta să doarmă singur în camera sa, sub atenta supraveghere a părinților.

În cazul în care te regăsești în această situație și vrei să descoperi mai multe informații pe tema co-sleeping cu bebelușul, articolul nostru va răspunde tuturor întrebărilor tale. Mai precis, în rândurile următoare îți spunem care sunt avantajele și dezavantajele co-sleeping-ului cu bebelușul.

Avantajele co-sleeping cu bebelușul

De departe cel mai important avantaj al deciziei de a dormi împreună cu cel mic este posibilitatea de a-l alăpta cu ușurință ori de câte ori i se face foame. Procesul de hrănire va fi cu mult simplificat, iar somnul întregii familii va fi mai puțin afectat.

De asemenea, tot mai mulți sunt specialiștii care spun despre somnul împreună cu bebelușul că ar ajuta de la crearea unei mai puternice legături emoționale.

Cei mici se vor simți în siguranță și protejați atunci când sunt lângă părinți. Cel mai probabil că vrei ca și copilul tău să se bucure de aceste sentimente, nu-i așa?

Cel mai mult de câștigat de pe urma prezenței celui mic în patul său va avea mama. Aceasta va putea interveni mai rapid atunci când cel mic are nevoie de ea, iar astfel trezirile frecvente vor fi mai rare și totodată ea va putea adormi mai ușor. Cum odihna este esențială pentru un stil de viață sănătos, este ușor de înțeles dorința mămicilor de a dormi alături de cei mici.

Un alt avantaj al co-sleeping-ului cu cel mic este și faptul că acesta va putea învăța mai ușor ciclurile de somn și va distinge mai ușor somnul de zi față de cel de noapte, reușind să se odihnească mai bine.

Așa cum spuneam, dormind alături de cel mic, acesta se va simți adesea în siguranță și nu va simți foamea, așa că va plânge mai puțin. Ce își poate dori mai mult un părinte, dacă nu un bebeluș care să nu plângă noaptea?

Avându-l alături de tine în timpul nopții, supravegherea celui mic va fi mult mai ușor și mai eficient de realizat. Astfel, nu va mai trebui să investești în gadgeturi scumpe care nu sunt mereu foarte eficiente.

Lista cu avantaje poate continua la nesfârșit și cu siguranță există o mulțime de alte beneficii care diferă de la o familie la alta. Prin urmare, suntem siguri că vei descoperi și tu multe avantaje dacă vei alege să dormi în același pat cu copilul tău.

Dezavantajele co-sleeping-ului cu bebelușul

În final, trebuie să precizăm faptul că somnul împreună cu cel mic prezintă și anumite dezavantaje pe care trebuie să le ai în vedere.

De exemplu, există riscul producerii anumitor accidente, mai ales atunci când acesta este foarte mic. Sufocarea reprezintă un posibil accident pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când alegi să dormi alături de copil.

Unii părinți nu se vor simți prea confortabil știind că bebelușul doarme cu ei, iar astfel nu se vor odihni suficient, ceea ce ar putea fi un alt dezavantaj.

Mai mult decât atât, prezența celui mic în pat îl obligă adesea pe tată să părăsească dormitorul, dormind separat. Acest lucru ar putea afecta atât starea de spirit a tatălui precum și intimitatea cuplului.

Există, deci, suficiente motive pentru a-l lăsa pe cel mic să doarmă în propriul pătuț și în propria cameră. Dacă și tu vei decide asta, îți recomandăm să folosești o lampă de veghe pentru copii astfel încât cel mic să se simtă în continuare în siguranță chiar dacă părinții nu sunt în preajmă. De asemenea, un sistem pentru monitorizare se va dovedi a fi, la rândul său, de mare ajutor.

Acesta a fost, așadar, articolul nostru despre co-sleeping cu bebelușul. Sperăm că informațiile prezentate îți vor fi de folos. Nu există o alegere perfectă, așa că fiecare părinte va trebui să analizeze în mod atent atât avantajele cât și dezavantajele, pentru a lua cea mai potrivită decizie

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.