Într-un articol publicat anterior pe blogul nostru am discutat despre avantajele și dezavantajele co-sleeping-ului cu bebelușul. Dacă ai citit acest articol și ai decis că alegerea ideală este ca micuțul să doarmă în camera proprie, cel mai probabil că ai nevoie de puțin ajutor pentru a-l pregăti de această schimbare!
Acesta este motivul pentru care am decis să realizăm un nou articol în care să îți spunem cum poți pregăti copilul să doarmă singur în camera lui.
Dacă până acum ți-ai obișnuit copilul să doarmă cu tine, tranziția către somnul în propria cameră poate fi o provocare! Prin urmare, este important să te pregătești cu multă răbdare pentru a aplica sfaturile din rândurile următoare. Astfel, cel mic se va simți în siguranță și confortabil atunci când va dormi în propria cameră.
Iată care sunt recomandările noastre:
Stabilește o rutină de somn
Precum adulții și cei mici au nevoie de o rutină de somn consistentă. Având parte de o astfel de rutină, cel mic se va simți în siguranță, așa că și somnul va fi mai bun.
Înainte de a-l pune la somn, ați putea citi povești, pune muzică relaxantă pe fundal sau oferă-i o baie caldă și relaxantă, atât timp cât aceasta este pe placul său. Toate acestea îl vor pregăti pe cel mic pentru somn și se va simți mai confortabil în camera proprie.
Creează un mediu confortabil
Este foarte important ca bebelușul tău să se bucure de un mediu confortabil și sigur. Prin urmare, accesoriile din pătuț trebuie să fie confortabile, motiv pentru care vei alege doar perne și pături plăcute la atingere.
De asemenea, temperatura din camera copilului trebuie să fie pe placul său și totodată depune toate eforturile pentru a crea o atmosferă liniștitoare. O lampă de veghe pentru camera copiilor poate fi de mare ajutor în acest sens!
Oferă-i jucăria preferată
Există anumite obiecte care îi pot oferi celui mic un plus de confort. Poate fi vorba despre o jucărie, o pătură sau o pernă pe placul său. Acestea oferă un sentiment de siguranță, așa că poate fi un mod eficient de a-l determina să doarmă singur.
Nu îți va fi dificil să găsești astfel de obiecte, așa că trebuie doar să observi care este jucăria preferată a celui mic, iar mai apoi să i-o oferi înainte de somn.
Tranziția trebuie să fie treptată
În cazul în care bebelușul se arată reticent în a dormi singur, va trebui să optezi pentru o tranziție treptată. Pentru început, lasă-l pe cel mic singur în camera sa pentru perioade nu foarte lungi de timp. Atunci când stă în camera sa, îi poți oferi jucării educative pentru copii, astfel încât să nu se plictisească și să nu solicite prezența părinților.
Mai apoi, perioadele de timp petrecute în propria cameră pot fi tot mai îndelungată. În acest fel, copilul tău va înțelege că acea încăpere îi oferă siguranță și confort, așa că nu va refuza la fel de vehement ideea de a dormi singur.
Învață-l să fie independent
Este foarte important să îți înveți copilul importanța independenței încă de la vârste fragede. Pentru început, îi poți oferi sarcini ușoare, așa cum este pregătirea patului sau alegerea hainelor în care va dormi.
Cu ajutorul acestor sarcini, cel mic va învăța să fie independent și totodată va avea mai multă încredere în sine, ceea ce îl va ajuta să accepte mai ușor ideea de a dormi singur.
Nu renunța!
Așa cum spuneam, nu îți va fi deloc ușor să îl determini pe cel mic să doarmă singur. Totuși, chiar dacă te vei lovi de refuzuri repetate, asta nu înseamnă că trebuie să renunți ba dimpotrivă!
Consecvența este adesea cheia succesului, așa că nu trebuie să te abați de la planul tău de a-l determina pe cel mic să doarmă singur. Odată cu trecerea timpului, sigur vei reuși să îl determini să doarmă singur, ceea ce îți va oferi o foarte mare satisfacție!
Acestea au fost, așadar, sfaturile noastre despre cum pregătești copilul să doarmă singur în camera lui. Aplică recomandările noastre iar cu răbdare și consecvență suntem siguri că vei reuși să îl determini pe cel mic să doarmă singur fără probleme, astfel încât părinții să poată beneficia de un somn odihnitor dar și de intimitate totodată.